skip to Main Content
urasle dlake urastanje depilconcept srbija beograd laserska epilacija resenje

Urasle dlake i folikulitis

Postoje osobe koje su sklonije ovim problemima, ali sigurno je da je svako od nas iskusio te neprijatnosti koje stvaraju urasle dlake i folikulitis.

Ove pojave pored izuzetnog bola koje stvaraju, znatno narušavaju izgled i zdravlje kože, a samim tim i samopouzdanje. Zone koje su češće zahvaćene ovim problemima su: bikini zona, pazusi i noge kod žena, a kod muškaraca brada, vrat, sedalni deo i predeo oko struka gde najčešće prijanja kaiš.

Kako nastaje urastanje dlaka?

Nastaje kada dlaka pre nego što izađe na površinu kože, krene da se savija i nastavlja da raste nazad u kožu. Često se dešava da se mesto urastanja naduje i boli na dodir.

Kada do toga dođe, većina nas, što iz dosade, radoznalosti ili pak po principu „sam svoj majstor“, pokušava da ručno iscedi ili iglicom kopa po koži da izvadi dlačicu.

Međutim, tu pravimo veliku grešku, jer tim agresivnim potezima nanosimo veliku štetu našoj koži. Tada nastaju ožiljci i fleke koje ruše izgled naše kože a neretko se dešava da nastupe i ozbiljne infekcije.

Šta je folikulitis?

Folikulitis je upala korena dlake. Najčešće je izazvana bakterijskom infekcijom (Staphylococcus aureus) ili gljivicama. Možemo ga prepoznati po bubuljicama koje se šire po koži koje izuzetno svrbe i peku. Ukoliko se ne deluje na vreme, može izazvati stvaranje čireva i zahteva lečenje.

Epilacija kao rešenje problema

Laserska epilacija uklanja folikulitis i rešava problem daljeg urastanja dlaka. Svetlosni snop koji prodire do korena dlake, emituje toplotu koja ubija bakterije, gljivice i neutrališe upalu i dlaku.

Takođe, tim procesom, zbog toplote, na prirodan način se kolagen u koži budi i pokreće proces obnove kože, pa se eliminišu sve fleke, ožiljci i crvenila nastala urastanjem dlake i folikukitisom.

Tako da je epilacija ne samo dermatološko rešenje za upalne procese uzrokovane urastanjem dlake i folikulitisa, već je i estetsko rešenje, jer obnavlja kožu i čini je lepšom, nežnijom i oporavljenom.

Ko je kandidat za lasersko uklanjanje urasle dlake i folikulitis

Sa ovim problemima podjednako se susreću i muškarci i žene. Ukoliko imate sledeće simptome, potencijalni ste kandidat za ovu metodu uklanjanja uraslih dlaka i folikulitisa:

 • crvenilo oko folikula dlake
 • svrab i peckanje oko zahvaćenog područja
 • natečene ili gnojne kvržice

Kako se pripremiti i kako izgleda sam tretman

Veoma je važno naglasiti da je preventiva ključ uspeha. Međutim, ukoliko je problem već nastupio, poželjno je da što pre zakažete pregled i konsultacije, da se utvrdi stanje i da se zakaže prvi tretman.

 • Nikako da sami pokušavate da izvadite dlaku ili da koristite preparate koje Vam dermatolog nije prepisao.
 • Ne koristiti vosak, brijač i kreme za depilaciju minimum 2 nedelje pre tretmana laserske epilacije.
 • Nemojte se izlagati Sunčevim zracima i solarijumu 5 dana pre tretmana.
 • Na tretman doći sa čistom kožom, bez krema za telo i šminke na licu
  Sama procedura tretmana nije naporna i bolna.

Od zone koja se tretira zavisi dužina trajanja tretmana, od 5 min za male zone do 45 min kada su u pitanju veće zone. Napominjemo da je ponavljanje tretmana neophodno, a da će boljitak i olakšanje da se oseća već posle prvog tretmana. Prosek tretmana je od 5-7. Veoma je važno da se pridržavate pravila koja su propisana u DepilConcept Operativnim standardima nakon tretmana:

 • Nega kože Concept+ Genesis gela i Actiderm pilinga
 • Ne koristiti dezodorans, neproverene kreme i šminku
 • Tuširanje hladnijom ili mlakom vodom
 • Ne izlagati se Sunčevim zracima i solarijumu 5 dana

Iako izgledaju naivno, problemi urastanja dlaka i folikulitisa nisu za zanemarivanje. Ukoliko se ne reaguje na vreme, može doći i do hirurškog zahvata i teškog postoperativnog oporavka.

Rana tada mora ostati otvorena, redovno se previjati, a da o bolu i neprijatnosti ne pričamo. Pri tom operacija nije konačno rešenje, jer se problem urasle dlake može ponovo pojaviti. Jedino efikasno rešenje je laserska epilacija.

Written by:
Irma Kasavica, trening menadžer brenda DepilConcept