skip to Main Content
hormonski disbalans i laserska epilacija

Hormonalni disbalans i epilacija

Da li ste znali da 80% žena pati od nekog oblika hormonalnog disbalansa? A da li ste znali da je lekarima u proseku potrebno 2 godine da bi konstatovali hormonalni disbalans kod jedne devojke/žene?

Ovo su dve vrlo poražavajuće statistike, a hormoni su izuzetno važni za naš život. Svaka hormonska promena veoma utiče na kvalitet funkcija našeg organizma.

Znakovi hormonalnog disbalansa

Akne – pojava akni pre ili u toku ciklusa je normalna pojava, međutim kada su akne prisutne sve vreme, to je više nego očigledan znak da nešto sa vašim hormonima nije u redu.

Nesanica ili vam se non stop spava – Ako ne spavate dovoljno ili vam san nije kvalitetan, moguće je da su hormoni krivi.

Problemi sa stomakom – bol u stomaku, dijareja, nadutost, mučnina su samo neki simptomi koje imamo prvi dan ciklusa, jer nivo estrogena i progesterona opada. Ako je takvo stanje i nakon što ciklus prođe vrlo je moguće da je nivo hormona opao i treba proveriti stanje hormona.

Dobitak u kilaži – manjak ili visak hormona može dovesti do toga da telo čuva masti, a gubi mišiće i zato dobijate na kilaži čak i onda kada zaista ne jedete mnogo.
Opadanje kose
Nizak libido

Neredovan ciklus – neredovne menstruacije mogu biti simptom zdravstvenih problema kao što je sindrom policističnih jajnika (polycystic ovarian syndrome (PCOS)). Obilna i bolna krvarenja u toku menstruacije su takođe jedan od posledica hormonalnog disbalansa.

Dlačice na licu i mestima gde ne bi trebalo da ih ima – testosteron (androgeni hormon) je prvenstveno muški hormon, ali se stvara i kod žena u niskim koncentracijama u jajnicima, nadbubrežnoj žlezdi i masnom tkivu. Stepen zahvaćenosti često nije u vezi sa nivoom hormona u krvi.

Veza između hormona i epilacije

Nevolja sa hormonskim disbalansom je ta što se njegovi simptomi vrlo lako mogu pogrešno protumačiti, pa tako naša razmišljanja i sumnje i početnu dijagnostiku odvesti u pogrešnom smeru.

Na prvi pogled ne moramo tačno da vidimo da li neka osoba ima hormonalni disbalans, ali u toku procesa epilacije možemo posumnjati da sa hormonima ipak nešto nije u redu.

Kako to zaključujemo?

Ukoliko je u procesu epilacije ispoštovano sve što je preporučeno na samim konsultacijama i sprovedeni svi protokoli rada od strane DepilConcept terapeuta, a klijentkinja ne postiže željene rezultate, gotovo po pravilu uzrok je upravo hormonalni disbalans. Tada uvek savetujemo pregled kod ginekologa i endokrinologa.

Moramo da napomenemo, da 50% žena ni ne zna da zapravo ima hormonalni disbalans, zbog neadekvatnih pregleda ili na pregled uopšte ni ne idu. Pa se često dešava da klijentkinje daju izjavu da je sa hormonima sve u redu i da im nije jasno zašto ne postižu rezultate nakon 3,5 ili 7 tretmana.

Za dijagnostifikovanje hormonalnog disbalansa nekada je neophodno da se prođe više različitih pregleda i to zahteva vreme, pa ono što se činilo posle prvog pregleda da je u redu ne mora da znači da devojka/žena zapravo nema hormonalni disbalans.

Za rezultate epilacije izuzetno nam je važno da su hormoni u redu, jer hormoni hrane folikul dlake i ako se oni luče u prekomernim količinama dlake će se uporno pojavljivati i ni mi ni klijentkinja nećemo biti zadovoljni urađenim tretmanom ili tretmanima.

Kako regulisati hormone

Važno je da se simptomi hormonskog disbalansa identifikuju na vreme, jer što duže traje, to je teže preokrenuti ga. Zdravije životne navike, zdravija i izbalansirana ishrana, fizička aktivnost i vežbanje, dovoljno sna i dnevna rutina prvi su korak ka uspostavljanju hormonske ravnoteže.

Namirnice poput soje, ribe, maslinovog ulja, oraha, bundeve i lana su izuzetno bogate omega 3 masnim kiselinama, koje utiču na sintezu hormona.

Od pomoći mogu biti i vitamini oko čijeg unosa je važno konsultovati se lekarom i nutricionistom.

Veoma korisni mogu biti Vitamin D, vitamin B6 i B3, kao i vitamin E. Kod ozbiljnijih poremećaja, neophodno je uzimanje terapije propisane od strane lekara.