skip to Main Content
dlake zanimljive činjenice o dlakama

Dlake – sve što niste znali

Dlake su rožnate tvorevine kože. Razvijaju se iz posebnih matičnih ćelija koje se nalaze u folikulu.

Na boju dlake utiče melanin. Što više melanina to je dlaka tamnija.

Na brzinu rasta dlake utiče i period godine (zimi dlake sporije rastu nego leti), zatim hormonalni (PMS, hormonalni disbalans) kao i način na koji uklanjanjamo dlake (brijač ubrzava rast dlake).

Takođe, ne rastu sve dlake istom brzinom. Dlake na hormonalnim zonama kao što su lice, pazusi i intima rastu i do 3 puta brže od dlaka na ostalim delovima tela.

Ovo su još neke od zanimljivih činjenica o dlakama:

✅ Dlake su najbrže rastuće tkivo na ljudskom telu

✅ Obrve služe da sprecavaju znoj sa cela da dospe u oči

✅ Dlake prekrivaju 93% našeg tela

Čovek se linja baš kao što se linjaju i životinje. Naravno, mi naše krzno ne menjamo tako brzo kao što je slučaj sa ostalim sisarima, jer imamo neuporedivo manje dlaka, pa je taj proces nevidljiv za naše oko. Najlakše se u to možete uveriti kad Vam npr. otpadne trepavica sama od sebe.

✅ Svakoga dana otpadne nam 60-100 dlaka sa glave.

✅ Dlake rastu i nakon smrti čoveka. Baš kao i nokti.

Dlake su nekada zaista imale zaštitnu ulogu na našem telu kao što je zaštita od hladnoće, sunca, raznih mikroba i virusa.

Zaključak:

Međutim kako smo evoluirali i dostupna su nam sredstva za negu kože, redovno se kupamo, bolje i slojevito se oblačimo, dlake nam više nisu potrebne.

Njih potpuno možemo uništiti samo tretmanima laserske epilacije.

Svetlosni snop koji ispaljuje laser se pretvara u toplotu i trajno uništava folikul iz koga raste dlaka. Depilacija, ukoliko se radi redovno i to dugi niz godina, može dovesti do redukovanja broja dlaka kao i do toga da dlake budu tanje i svetlije, a brijačem jedino jačamo dlaku.

Tako da je epilacija najbrži i najdelotvorniji način uklanjanja dlaka za sve one koji žele da ih se reše.