skip to Main Content
dali tinejdzeri smeju da rade epilaciju laserska epilacija

Tinejdžeri i epilacija

Svako ko u kući ima tinejdžera vrlo dobro zna koliko deca u pubertu mogu da pate zbog neželjenih dlačica.

Kada postanu svesni svog tela i izgleda počinju da primećuju i dlačice koje utiču najviše na njihov psihički razvoj.

Neretko se dešava da se zbog dlaka susreću sa negativnim komentarima u društvu, pa počnu da gube samopouzdanje i da odbijaju da nose odeću sa kratkim rukavima i nogavicama, čak i leti.

Zatim, iz želje da sami reše problem sa dlakama počinju sa korišćenjem brijača i krema za depilaciju što štetno utiče na izgled kože, jer obe tehnike izazivaju urastanje dlaka, folikulitis, fleke i ožiljke.

Kako bi psihofizički razvoj vaših tinejdžera bio pravilan, veoma je važno da na vreme prepoznate problem i ponudite rešenje.

Roditelji često iz neznanja i straha ne odobravaju tretmane epilacije, jer nisu sigurni da li to na bilo koji način šteti zdravlju njihovog tinejdžera.

Dve najčešće dezinformacije zbog kojih roditelji imaju strah da omoguće svojim tinejdžerima tretmane epilacije:

da li tinejdžeri mogu da rade epilaciju

Prva dezinformacija – epilacija utiče na hormone.

Moramo naglasiti da je epilacija bezbedna metoda kako za odrasle ljude, tako i za tinejdžere.

Svetlosni snop koji spaljuje koren dlake je određene talasne dužine i ne prodire dublje od korena dlake, samim tim ne može doći u kontakt sa žlezdama, što je u slučaju tinejdžera izuzetno vazno.

To znači da epilacija nikako ne može uticati na rad hormona u bilo kom uzrastu.

Epilacija se ne preporučuje deci od 7, 8, 9 i 10 godina, ne zbog uticaja na hormone kako to nekolicina misli, već zato što su te dlake i dalje mlade, „dečije“, svetle, paperjaste i nema svrhe da se tretiraju.

Tek kada postanu tamne, jake i terminalne vreme je za epilaciju.

Druga dezinformacija – loš uticaj epilacije na kožu i ostala tkiva.

Ovo mogu opovrgnuti svi oni koji su na epilaciju došli zato što se godinama bore sa folikulitisom, a epilacija se od strane svih dermatologa i hirurga preporučuje kao jedino rešenje.

Tinejdžeri su skloni da sami budu svoji majstori, pa počnu da „kopaju“ po koži iz želje da izvade urasle dlake.

Pri tom procesu naprave ozbiljne povrede na koži koje prate upale, pa kraste i na kraju ožiljci.

Savet svim roditeljima je da pri prvoj pojavi ovog problema zakažu tretman epilacije kako bi sprečili dalje uništavanje kože.


Na ovom linku možete zakazati tretman u jednom od DepilConcept centara širom Srbije 👉 https://depilconcept.rs/zakazivanja


Međutim, imamo dobru vest i za sve one roditelje čiji su tinejdžeri već napravili sebi fleke i ožiljke zbog uraslih dlaka da nije kasno.

Tretman epilacije pozitivno utiče na obnovu kože.

Što je mlađa koža, to se lakše obnavlja.

Toplota iz svetlosnog snopa, podgreva kolagen i elastin i podstiče njihov rad, a to rezultira obnovom kože.

Važno je da naglasimo da se u procesu epilacije koristi DepilConcept gel koji se nanosi pre i posle tretmana epilacije i dodatno podstiče obnovu i negu kože.

Dakle, ne samo da se epilacijom uklanjaju dlake, već posle njihovog uklanjanja sve što ostaje jeste glatka i negovana koža i koža ujednačenog tena.

Da li će se dlačice vratiti?

da li tinejdžeri mogu da rade lasersku epilaciju

Ovo pitanje je najčešće pitanje svih roditelja tinejdžera.

Dlačice koje smo tretirali se više nikada neće vratiti, jer smo njihov koren uništili. Međutim, to ne znači da je epilacija trajan proces.

Dlake rastu usled rada hormona.

Dokle god funkcionišu hormoni u našem telu, dlake će rasti.

Dobra strana epilacije je to što nakon završenog jednog ciklusa tretmana, više nikada nećemo imati dlaka u onoj meri kao pre nego što smo počeli sa tretmanima, niti će one biti jake i guste.

Nekih 20% dlaka će i dalje biti prisutno na tretiranoj zoni, ali njih se rešavamo jednim tretmanom održavanja koji se radi u nekom periodu od par godina.

Ovo se naročito odnosi na tinejdžere, jer su njihovi hormoni nestabilniji i jači.

Što je organizam mlađi, to je više spreman na stvaranje novih folikula iz kojih će rasti dlake, s tim sto odrađivanjem epilacije na vreme i kasnije tretmanima održavanja mogu postići rezultat kakav su želeli.

Besplatne konsultacije uz prisustvo bar jednog roditelja/staratelja

Prisustvo bar jednog roditelja/staratelja je važno kako bi bili upoznati na šta vaš tinejdžer investira novac i koja je dinamika tretmana.

Uz to, na besplatnim konsultacijama, upoznaćete se sa samim tretmanom i zašto je epilacija bezbedna metoda uklanjanja dlaka sa dugotrajnim rezultatima.

Epilacija = više vremena

Za kraj, dragi roditelji, zapamtite: pored toga što vaše tinejdzere rešava dlaka, obnavlja kožu i vraća samopouzdanje, epilacija im daje mogućnost da imaju vremena za druge obaveze, aktivnosti i interesovanja.

Kada završe sa procesom uklanjanja neželjenih dlaka i dlaka više nema, prestaju da permanetno i fokusirano misle samo na dlake i prestaju sa zanemarivanjem svojih obaveza smišljajući na koje sve načine da uklone neželjene dlake.

Written by:
Irma Kasavica, trening menadžer brenda DepilConcept