skip to Main Content
saveti za učenje kako da učimo lakše

Drugari, evo 9 saveta kako da se lako vratite redovnim školskim aktivnostima

Zdravo drugari, dok smo se okrenuli stigao je septembar. Daćemo vam par korisnih saveta kako da se lako i bez muke vratite redovnim školskim aktivnostima!

1. Podvlačenje i obeležavanje

Obeležavajte ključne rečenice i tako istaknite bitne informacije. Možete to raditi u raznim bojama. Vodite računa da obeležite zaista ključne reči ili rečenice, jer lako može da vas povuče da obeležite cele strane.

2. Tehnike pamćenja

Kako bi zapamtili što više informacija koristite tehnike pamćenja: asocijacije, vizualizacije.. Npr: godine i datume povezujte sa vama važnim datumima ili pojmove sa pojmovima koji su vama interesantni ili koji se rimuju.

3. Učenje preko dana

Čovek ima biološki sat prema kome je noć predviđena za spavanje, a ne za učenje. Nakon što se vratite iz škole, ručajte i odmorite, a onda do večere učite i obnavljajte pređeno gradivo tog dana. Veče neka vam bude ispunjeno vama dragim slobodnim aktivnostima. Obavezno lezite na vreme kako biste imali dovoljno vremena da se naspavate i odmorite.

4. Ne treba učiti napamet

Jako je važno da razumete ono što učite. Razjasnite sve termine i činjenice. Pokušajte svojim rečima da interpretirate gradivo koje učite.

5. Preslišavanje i ponavljanje

Vrlo važna stvar u procesu učenja jeste ponavljanje pređenog gradiva. Ponavljajte suštinu lekcije na glas. Ukućanima ili prijateljima par puta u toku dana ispričajte naučeno gradivo.

6. Redovne pauze

Naučnici savetuju da je najbolje učiti 25 minuta i onda napraviti pauzu od 5 minuta. Za vreme pauze skuvajte sebi čaj, napravite sok ili se okupirajte aktivnošću koja nije vezana za učenje, uradite par kratkih vežbica. Odmorite mozak 😀

7. Bez panike kada opadne koncentracija

Ne mogu sve stvari da se zapamte istom brzinom. Za nešto što je možda udaljenije od naših interesovanja treba više vremena što nas vraća na savet broj 5 i 6, redovno se preslišavajte i pravite pauze. 🙃

Videćete da nešto sto vam je bilo veoma teško da zapamtite, nakon pauze se lakše umemoriše.

8. Postavljanje ciljeva

Realan cilj kao motivacija. Potrebno je da budete fokusirani na korake do cilja. Kako budete ostvarivali jedan po jedan cilj, lakše ćete imati motivacije i snage za dalje učenje.

9. Nagradite sebe

Stigli ste do cilja? Super! Nagradite sebe. Oslobodite se stresa, razmišljajte o drugim stvarima, družite se sa prijateljima… Opustićete se i sutradan ćete imati volje i bićete motivisani za rad.

Zaključak:

Znamo, znamo, sve je ovo vama dosadno, bila je duga pauza, letnji raspust. Ne uči vam se, želite više vremena za igranje, druženje i sve ostalo što nije vezano za skolu! 😃

Svi smo prošli kroz taj period, ali uz dobru ogranizaciju i ne odlaganje obaveza, školsko doba će proći bezbrižno i bezbolno. Uz tako organizovan ritam, lako ćete rešavati sve druge zadatke u životu.

Written by Milica Stojanović, supervizor brenda DepilConcept