skip to Main Content
novembar mesec muškaraca zanimljivosti o muškarcima depilconcept

Novembar – Mesec muškaraca

Sintagma “Muškarci su jači pol” se veoma često koristi i slušamo je na svakom koraku. Međutim, muškarci zbog toga često ćute i kriju probleme koji ih muče, od zdravstvenih do poslovnih i egzistencijalnih.

Novembar mesec je posvećen podizanju svesti o zdravlju muškarca.

Muškarci se podjednako susreću sa problemima povećane maljavosti baš kao i žene. Dlake štetno utiču na muškaraca iz razloga što je koža kod muškaraca debela i gruba, pa dlaka ne može da izađe na površinu već urasta.

Uklanjanje urasle dlake se radi hirurškim putem i proces oporavka je veoma dug. Na sve to moramo dodati da hirurška intervencija neće osigurati da dlaka neće ponovo urastati. Jedino rešenje je epilacija.

Epilacija dlaka kod muškaraca je još uvek tabu tema. Smatra se da je epilacija namenjena samo ženama i pripadnicima LGBT populacije, jer je prosto nepoželjno da muškarac nema dlake na grudima ili leđima.

Međutim, dlake su prevaziđene. Sa dlakama je teško održavati higijenu, jer dlake zadržavaju mirise koje ispuštaju znojne žlezde. Zatim, bez dlaka, mišići više dolaze do izražaja, telo deluje zdravo i negovano. Dlake štetno utiču i na samopouzdanje muškarca i ne osećaju se dobro u svojoj koži.

Sportistima smetaju dlake zbog sportske odeće i dresova. Posebnu muku imaju plivači, vaterpolisti, biciklisti, pa i fudbaleri zbog štucni i uskog donjeg veša. Takođe, sportske masaže su bolnije ukoliko imate dlake, jer je prisutan osećaj čupanju dlaka zbog trenja.

Kako izgleda muška epilacija?

Epilacija kod muškaraca se sprovodi na potpuno isti način kao i epilacija kod žena. Radi se više sesija u razmaku od 2-4 nedelje. Za postizanje rezultata u proseku im je potrebno i do 3 tretmana više nego ženama, jer su hormoni i dlake kod muškaraca jače i upornije.

Osećaj peckanja je i kod njih prisutan samo na najosetljivijim zonama. Zone koje muškarci najčešće rade su grudi, stomak i leđa. A moguće je raditi sve zone: oblikovanje brade, vrat, ramena, leđa, grudi i stomak, prepone, noge i ruke.

Zanimljivosti o muškarcima:

👉 Adamova jabučica jer karakteristika po kojoj se prepoznaju odrasli muškarci, a ona je rezultat rasta grkljana u pubertetu.

👉 Dečaci imaju tri do četiri puta veći rizik od dijagnoze spektra autističnih poremećaja nego devojčice. Naučnici još uvek nemaju objašnjenje zašto se to dešava.

👉 Muškarci su tri puta skloniji zloupotrebi alkohola nego žene i dva puta skloniji rekreativnoj konzumaciji droga.

👉 Prosečan odrastao muškarac ima oko 50 odsto više mišićne mase i 50 odsto manje telesne masti nego prosečna odrasla žena.

👉 Prosečan muškarac je za tri centimetra viši od prosečnog muškarca šezdesetih godina prošlog veka. I teži je desetak kilograma.

Written by:
Irma Kasavica, trening menadžer brenda DepilConcept