skip to Main Content
kako ukloniti fleke na koži depilconcept blog

Kako ukloniti fleke na koži?

Pored akni, bubuljica i ekcema, sve više se susrećemo sa promenama na koži kao što su fleke ili pečati po koži koji mogu biti svetliji ili tamniji od regularne boje naše kože, tj tena.

Ukoliko su te fleke svetlije reč je o hipopigmentaciji, a ako su tamnije onda je upitanju hiperpigmentacija.

Fleke po koži nas niti bole niti svrbe, a opet nam veoma smetaju. Razlog tome je to sto na prvi pogled deluje kao da nam je koža prljava i da ne vodimo dovoljno računa o higijeni.

Koža sa flekama zaista ne deluje zdravo i negovano, i zato nam je izuzetno stalo da ih se rešimo.

Kako nastaju?

Fleke na koži nastaju iz velikog broja razloga. Najčešći su:

👉 Izlaganje sunčevim zracima – sunčevi zraci podstiču proizvodnju melanina u našoj koži i zato tamnimo kada se sunčamo. Ukoliko nam je koza oštećena, onda je proizvodnja melanina na tom oštećenom delu još veća nego na ostalim delovima naše kože i taj deo postaje tamniji i izgleda kao tamna fleka. Osobe koje imaju tamniji ten imaju veću šansu da dobiju tamne fleke od osoba koje su veoma svetlog tena. Ne treba zaboraviti da upotreba solarijuma takođe može uzrokovati pojavu tamnih fleka.

👉 Hormonski disbalans – melazma je stručan naziv promene na koži do koje dolazi usled hormonskog disbalansa. Najčešće u trudnoći i u toku menopauze, žene se suočavaju sa meljama po koži lica, ali i na stomaku, grudima i preponama.

👉 Upalni procesi na koži – ukoliko na licu imamo akne ili crvenilo, veće su šanse da dođe do diskolorizacije. Ceđenje bubuljica je povređivanje kože i na tom mestu koža nam postaje tamna kad nam bubuljica prođe. Ako pokušamo samo da skinemo krastu, ostaće svetla fleka iza nje. Zato je jako važno da sve upalne procese na koži lečimo i pustimo da se sama koža regeneriše.

👉 Starenje – staračke pege su zastupljene već posle 40. godine starosti. Koža koja stari gubi elastičnost i sve više je dehidrirana, pa je samim tim sklonija depigmentaciji. Staračke pege se još više pospešuju usled izlaganja UV zracima.

Gde se javljaju?

Fleke mogu nastati na svim delovima naše kože, ali najčešća mesta na kojima ih nalazimo su ona koja su najviše izložena suncu: lice, dekolte i šake. Mogu se naći i na leđima i rukama, a po nogama najviše oko članka gde se suočavamo sa uraslim dlakama posle kojih ostaju fleke.

Kako ukloniti fleke na koži?

kako ukloniti fleke na koži usled sunca depilconcept

U zavisnosti od toga koliko je fleka na našoj koži prisutna možemo reći da li za nju postoji rešenje ili ne. Ukoliko je fleka sveža i tek se pojavila, onda rešenje postoji. Tada kombinujemo preparate koji su baš za negu kože sklone hiperpigmentaciji iz Lumiderm linije proizvoda i tretmana fototerapije.

Pročitaj više o fototerapiji 👉 https://depilconcept.rs/fototerapija-koze-lica

Tretmanima fototerapije na sasvim prirodan način ubijamo prekomernu koncentraciju melanina na konkretnoj fleci ili mrlji i podstičemo regeneraciju tkiva.

Sa druge strane, ako je fleka prisutna godinama, nju je nemoguće u potpunosti ukloniti i možemo je samo posvetleti.

Zaključak:

Izuzetno je važno da kožu redovno čistimo i negujemo. Piling jednom nedeljno je obavezan, jer na taj način uklanjamo mrtve ćelije kože i sprečavamo nakupljanje melanina. Pratite promene na koži, kako bi efikasnost rešavanja i uklanjanja tih promena bila maksimalna.

Written by:
Irma Kasavica, trening menadžer brenda DepilConcept