skip to Main Content
depilacija toplim hladnim voskom depilconcept

Depilacija – Topli i hladni vosak

Depilacija je nezaobilazan tretman ulepšavanja i predstavlja najpouzadniji postupak uklanjanja neželjenih dlačica mehaničkim putem uz pomoć voska.

Postoji više razloga zbog kojih se skoro svaka žena, a i poneki muškarac, još od prvih tinejdžerskih dana susreće sa depilacijom: estetika, higijena, ali i zdravsteni problem.

ISTORIJA

Reč depilacija nastala je od reči „pilus“ što znači dlaka i dodavanjem prefiksa „de“ dobijamo značenje „odstranjivanje dlaka“.

Ženska maljavost nije prihvaćena i smatra se da ruži žensko telo i ženstvenost kroz celu istoriju čovečanstva, od Egipta, pa do današnjih dana. Istorija pamti različite metode za uklanjanje dlačica, a neke od tih metoda dovodile su do ozbiljnih oboljenja kao i smrtnog ishoda, jer su se koristili između ostalog i negašeni kreč, otrov za pacove, arsenik, salo magarca, krv slepog miša…

RAZLIKE

Osnovna razlika je u načinu uklanjanja voska. Topli vosak se nanosi špatulom na kožu klijenta u smeru rasta dlake i uklanja rukom u suprotnom smeru.

Hladni vosak se nalazi u patroni koju prislonimo na kožu, vosak nanosimo u smeru rasta dlake, preko njega lepimo traku za depilaciju i uklanjamo vosak u suprtonom smeru od smera rasta dlačice.

Druga razlika je u toploti. I jedan i drugi su topli i greju se, međutim na različitim temperaturama. Topli vosak se topi na višim temperaturama (70-100°C)

Treca razlika je u broju ponavljanja, odnosno koliko puta možemo tretirati jednu zonu ako ne skinemo sve dlačice iz jednog poteza. Toplim voskom možemo prelaziti više puta jednu istu zonu, dok sa hladnim voskom to ne smemo, niti smemo istu zonu tretiranu hladnim voskom da radimo toplim voskom. Hladan vosak je jači i uzrokuje nešto snažniji piling kože, za razliku od depilacije toplim voskom.

PREDNOSTI

Depilacija toplim voskom zahteva veštinu. Topli vosak je idealan za sve one koji imaju izuzetno jake dlake, tj dlake koje se ne mogu ukloniti samo jednim potezom.

Toplim voskom, postupak depilacije se može ponavljati dok se ne uklone sve dlačice. Nanosi se topao, pa samim tim idealno prijanja uz kožu, hvata svaku dlačicu. Zatim se sačeka par sekundi da se osuši i povlači se naglim pokretom ruke u suprotnom smeru od smera rasta dlačice.

Na ovaj način dlačice se savršeno skidaju, jer ih vosak izvlači sa korenom. Na našem trzištu, mana toplog voska je nedovoljna higijena. Veoma mali broj kozmetičara baca jednom upotrebljeni vosak, jer za njih tretman ne bi bio isplativ.

Međutim, u DepilConcept brendu uvek mislimo na higijenu i bezbednost naših tretmana. Zato se u svim DepilConcept centrima širom sveta, jednom upotrebljeni topli vosak na bilo kojoj zoni, odmah baca.

Topli vosak se ne preporučuje ženama sa proširenim venama i kapilarima, jer svaka toplota šteti ovim zdravstvenim problemima.

Sa druge strane, hladan vosak predstavlja uštedu para i vremena. Nešto je jeftiniji tretman, jer se manje voska upotrebi pri depilaciji hladnim voskom, nego pri depilaciji toplim voskom. Takođe, tretman se mnogo brže obavlja.

Nema procesa čekanja da se vosak, nakon što se nanese na kožu, ohladi, već se može odmah po nanošenju i ukloniti. Ovim voskom se bolje uklanjaju dlačice koje su tanje, slabije, kraće. Mane depilaciie hladnim voskom jesu te da ukoliko se nestručno radi mogu se izazvati podlivi. Nepravilno otrgnut vosak izaziva i urastanje dlačica, pa i upalu folikula dlake.

ISTINE I ZABLUDE O DEPILACIJI

istine zablude depilacija voskom beograd depilconcept
 1. Pre i posle depilacije treba uraditi piling kože – istina
  Jako je važno da redovno pilingujete kožu, ne samo kada planirate tretman depilacije. Pilingom uklanjate mrtve ćelije kože kao i sva spoljašnja zagađenja koja čine da Vaša koža ne može da diše. Takođe, piling pospešuje cirkulaciju koja stimuliše rad kolagena i regeneraciju kože.
 2. Zbog depilacije dlake sve manje rastu – istina
  Vosak čupa dlake iz korena. Redovnom depilacijom koren se sve više stanjuje i u jednom momentu prestaje da postoji. Naravno, za to je potrebno vreme, tačnije godine i godine redovne depilacije.
 3. Svi voskovi su isti – zabluda
  Na trzištu postoji veliki broj proizvođača, međutim, nije svaki vosak isti. Najčešće korišćena vrsta voska u salonima širom Srbije jeste onaj koji sadrži veliku koncentraciju kalafonijuma. Takav vosak je loš za rezultate depilacije, jer ne upije lepo dlaku, kida je, tj ne čupa je iz korena, pa dolazi do čestog urastanja dlaka. U svim DepilConcept centrima koristi se isključivo vosak brenda Starpil koji ne sadrži kalafonijum, već isključivo pčelinji vosak i rezultati i zadoviljstvo klijenata je na visokom nivou.
 4. Depilacija nosa i uva je izuzetno bolna – zabluda.
  Nećete verovati, ali depilacija ove dve zone ne boli.

DEPILACIJA I BOL

Ova dva pojma uvek nekako idu jedno uz drugo. Međutim, morate biti svesni da taj bol zaista može biti sveden na minimum. Jako je važno da tretman obavlja stručno i profesionalno osoblje koje će Vam uz savete i individualan pristup učiniti tretman izuzetno prijatnim, zatim da se koriste proveren vosak i aparati i da na tretmane depilacije dolazite redovno, jer se tada dlačice redukuju. Depilacija toplim i hladnim voskom je tretman kojim se DepilConcept zaista ponosi. Rezultati i utisci svih naših klijenata su pozitivni i klijenti se iznova vraćaju u DepilConcept na ovaj tretman.

Written by:
Irma Kasavica, trening menadžer brenda DepilConcept