skip to Main Content
trajna laserska epilacija

Da li nas laserska epilacija trajno rešava dlačica?

Trajna epilacija je delimično tačan termin. Zašto? Pa da bismo Vam dali odgovor na ovo pitanje moramo se osvrnuti na naše telo, kako ono funkcioniše i zašto su dlake na našem telu još uvek tu iako smo doživeli ozbiljnu i veliku evoluciju od pračoveka do čoveka koji živi u 21.veku.

Zašto imamo dlake?

Ljudsko telo, tj organizam je neverovatna mašina. I posle hiljade i hiljade godina evolucije ono i dalje ima informaciju da dlake na našem telu imaju zaštitnu funkciju. Zato ih iznova i iznova stvara. Nekada su dlake bile tu da nas zaštite od hladnoće, od sunca, od mikroorganizama (virusa i bakterija), od dehidratacije… Danas kada se oblačimo, nosimo donji veš, kupamo se svakodnevno, koristimo razne preparate za negu i zaštitu kože, pijemo više tečnosti i unosimo raznovrsne namirnice, dlake nam nisu potrebne.

Međutim, ljudsko telo nema tu informaciju i stvaraće dlačice jos mnogo godina i vekova dok zaista u genu ne bude zapisano da čoveku dlačice nisu potrebne. Do tad na raspolaganju su nam metode koje nam mogu pomoći da uklonimo dlačice koje ne samo da nam smetaju iz estetskih razloga, već i zbog zdravstvenih problema kao što su folikulitis, urastanje dlačica, prekomerno znojenje i zadržavanje mirisa znoja…

Šta utiče na rast dlake?

Naša koža u sebi sadrži folikule iz kojih raste dlaka. Na rast dlake utiču hormoni. Kada naše telo ima normalan hormonalni balans, onda je i količina dlaka na našem telu optimalna i one su raspoređene na standardnim mestima (noge, ruke, intima, pazusi, orbve, glava tj kosa).

Kada dođe do hormonalnog disbalansa onda telo luči više hormona koji još više hrane folikule dlake i dlake postaju jače, gušće raspoređene i čak počinju da rastu na onim mestima koje nisu uobičajene kod žena (areole, grudni koš, podbradak, brada, zulufi, nausnice, obrazi). Dakle, iz ovoga zaključujemo da ako ne želimo da imamo dlačice, dovoljno je samo ukloniti folikule.

Ali tu dolazimo do odgovora zašto epilacija ipak nije trajno rešenje. Tačno je da epilacijom zauvek uklanjamo postojeće folikule, ali naše telo koje je zapamtilo da mu treba odbrambena funkcija na koži, nakon nekog vremena stvara nove folikule kako bi dlake ponovo rasle. Zato je neophodno da kada završimo sa tretmanima laserske epilacije, nakon nekog vremena uradimo tretman održavanja kako dlake zaista više nikad ne bi rasle.

Sada je pravo vreme da zakažete termin u DepilConcept-u i uz pomoć najsavremenije laserske epilacije, rešite problem sa dlačicama!

Written by:
Irma Kasavica, trening menadžer brenda DepilConcept